Газова уредба - доброто, по-евтино решение за автомобилът ви?

Плюсовете


Смесвайки се газта с въздуха се получава много по-добра хомогенна смес от тази на бензина. При навлизането си в цилиндрите пропан-бутанът не отмива тънкия маслен слой по стените, както се случва при бензиновата смес. При по-високото октаново число има много по-малко детонационно горене в двигателя. Освен това пропан-бутанът е много по-екологично чист продукт, а ниската му цена води до по-голяма икономия на средства, което е от особена важност за хора, които изминават много километри.

 

Минусите


Както газта, така и бензинът имат своите предимства и недостатъци.
На пропан бутан автомобилът става съвсем малко по-муден. При газта горенето става малко по-бавно, отколкото при бензина, което се отразява на динамиката на двигателя. По-високото октаново число на (LPG) /Liquefied Petroleum Gas/, което e 100-108 спрямо 95 на бензина) понякога застрашава клапаните и леглата им от прегаряне, но това важи само за по-стари автомобили ( около 1990 година).
 

Изводи


Газта не нанася поражения на двигателя, напротив, запазва го. Твърди се, че автомобилът се движи по-добре на газ, защото има по-добро смесообразуване на гориво-въздушната смес и двигателят на автомобила работи по-леко и мазно, а маслото му се сменя по-рядко. Като имаме предид и цените на течните горива, алтернативата автомобил, конвертиран на пропан-бутан е изключително изгодно и рентабилно решение.
 

Когато купуваме АГУ


Ако зад автомобила с АГУ от ауспуха долавяме миризма на газ, това би означавало, че има неправилно изгаряне, т.е. газта навлиза в двигателя, 80% изгарят, а останалите 20% се изхвърлят през ауспуха. Това означава, че газовата уредба не е регулирана правилно. Ако на газ разходът на автомобила се вдигне с 20%, значи горивото не се използва на 100%. За да се избегне този резултат когато искаме да караме на газ  е желателно да се консултираме със специалист, имащ дългогодишен опит в бранша за конкретния автомобил.
 

Какви са плюсовете от газовите уредби?


Глобалното затопляне и замърсяването на околната среда са основен фокус за автомобилната индустрия. И въпреки че има други алтернативни горива с доста предимства пред бензина и дизела те често са отхвърляни. Едно от тези горива е пропан-бутанът, който е използван както в автомобилната индустрия, така и в промишлената.
 

Околната среда


Въпреки че газта е вторичен продукт от петрола и се използва в двигатели с вътрешно горене, тя бива два пъти по екологична от бензина. В процеса на изгаряне газта възпроизвежда по-малко вредни емисии и намалява отделянето на въглероден водород с 88 процента. Пропан-бутанът дори е одобрен като алтернативно енергийно гориво.
 

Полезно за автомобили


Позитивите за пропан-бутана не спират само с околната среда, друг важен аспект е как се влияе самия автомобил от използването на газта. За сметка на бензина, газта изгаря по-чисто, което от своя страна води до удължаване живота на вашия двигател. Автомобили, които се движат на газ издържат до два пъти повече от тези, които са на бензин.
 

Разходи


Цената е най-голямото предимство на газта. Минавайки покрай само една бензиностанция ни стига да видим голямата разлика м/у цените на газта и бензина. Тази разлика се базира на това, че пропан-бутанът има по-ниска производствена цена с около 50% по-евтина от бензина.
 

Колата на пътя


Доста автоманиаци се притесняват дали автомобилът ще запази своята мощност при смяната към пропан-бутан. Взимайки под внимание по-малката калоричност и по-малкото отделяне на енергия на газта тя се счита за гориво, което се конкурира с бензина, защото мощността на двигателя спада само със до 7-8%.


Обратно